.log .mov .txt .pic .inf

24.06.2017 @ 13:48


22.07.2015 @ 20:53

into the blue

Summer not only brings sunshine but also other radiant good news. After NTR and CoBo now the Nederlands Filmfonds has boarded my new feature film as well. Elevator pitch?
‘When a sturdy airhostess has to deliver a child in mid-air, she’s thrown off balance. In the emotional aftermath she meets a boy who’s living on and under the streets of Bucharest and gets involved in a confusing mother/lover relationship with him.’
Now onwards to our partners in Belgium and Romania to balance the budget.
(fotocredit: oleg klimov and joost vandebrug)


30.03.2015 @ 12:02

Hoewel, een echt gesprek kun je ‘t niet noemen, maar toch bijzonder om Barack Obama te horen spreken over Omar, zijn (en mijn en ik gok ieders…) favoriete personage uit The Wire. David Simon, de show runner van mijn favoriete serie, is er ook zichtbaar van in de war om in uitgerekend het Witte Huis over zijn geliefde THE WIRE karakters te praten.


Voor mij is The Wire ook een mooi voorbeeld van hoe De Verhalen van de Lange Adem uiteindelijk hun weg naar het hart weten te vinden. De makers (politieagent en journalist) werkten en leefden eerst meer dan tien jaar lang in de misère van Baltimore om met zoveel oog voor detail en humor te kunnen schrijven. Toen The Wire door HBO werd besteld en uitgezonden deed het weinig stof opwaaien. Bepaald geen kijkcijfersucces. En tot de dag van vandaag kreeg de serie geen enkele belangrijke prijs toegekend. In Nederland werd de serie laat op de avond uitgezonden en matig bekeken. Ondertussen blijft het een van de beste dingen die ooit (voor het grote of kleine doek) zijn gemaakt.

En dan zit op een schone dag de maker bij de president aan het bureau. En krijgt hij te horen hoe de hardheid en het mededogen waarmee ze hun serie hebben gemaakt geleid heeft tot een menselijke blik op ‘the war on drugs’. Het blijft bizar: Een verhalenverteller krijgt ons zover dat we onze vijand, degene die zo-even nog het kwaad zelf personifieerde, in ons hart sluiten en verdriet hebben om zijn teloorgang. Wat mij betreft een ongekend succes.


13.03.2015 @ 08:41

Na een nominatie door de Dutch Directors Guild als ‘opmerkelijkste regieprestatie’ eerder deze week, is het nu tijd om naar Austin, Texas af te reizen om aldaar Behind the Blue Screen te presenteren op het jaarlijkse Mekka van digital story telling: SXSW.

Ons eilandje in de Amerikaanse oceaan van hipster-muziek en the-greatest-new-startup-from-the-valley vind je hier.

Inmiddels hebben we zo’n zestig verhalen opgehaald en de Correspondent zal er daar binnenkort weer drie van publiceren rond het thema Tehran at Night.

Behind the Blue Screen


25.11.2014 @ 15:30

Bianca heeft een International Emmy Award in de wacht gesleept voor haar rol in De Nieuwe Wereld. Apetrots!

bianca-krijgsman-wint-international-emmy-beste-actrice

Nadat ze de Emmy voor beste internationale actrice in ontvangst had genomen in het Hilton Hotel in New York, werd Bianca Krijgsman gisternacht door de spoelkeuken naar de persruimte begeleid. In de keuken hield ze, gekleed in een Claes Iversen-jurk, euforisch haar prijs omhoog. De Hilton-kelners klapten voor haar, ze juichten haar toe.

Lees in dit artikel wat er allemaal aan dat feestelijke moment vooraf ging.

NRC next – Zo win je een Emmy


15.11.2014 @ 13:19

De Verloren Zoon nu te zien op Uitzendinggemist

Auteur Maria Stahlie schreef over de film:

De filmmaker heeft de excessieve, paradoxale en ingrijpende lading van Flannery’s verhaal volledig aanwezig weten te maken. De drie hoofdpersonen maken ieder op sprekende wijze hun eigen drama door, en de vierde hoofdpersoon (de duivel) groeit uit tot een intimiderende aanwezigheid… Ik denk dat deze film voor Flannery O’Connor een verademing zou zijn geweest.

 


13.11.2014 @ 13:45

Mooie avond in de Balie achter de rug. Ik voelde mij schuldig toen het licht aanging en ik zoveel beduusde gezichten zag. Mijn broer had zelfs lelies meegenomen, een passend treurboeket, omdat ‘we bij jou niet op een fijne romantische comedy hoeven te rekenen’.

Waarom jezelf en je publiek geselen met zoveel ellende? Misschien werd het antwoord gegeven (ik hoop het van harte) door Maria Stahlie die vooraf een prachtig essay voordroeg over de ‘genadige hardhandigheid van Flannery O’Connor’.

Hierna de tekst en je kunt haar ook in actie zien in de registratie van gisteravond.

 

De genadige hardhandigheid van Flannery O’Connor

Flannery O’Connor, de Amerikaanse schrijfster van wie de niet minder dan stoutmoedig te noemen filmer Jaap van Heusden een verhaal heeft bewerkt en verfilmd, stelde in een van haar spaarzame lezingen dat het publiek van alle kunstenaars de verhalenverteller het meest als zijn gelijke beschouwt. Ze zei: ‘Schilders en componisten hebben minder te maken met deze democratisering omdat ze zich wijden aan zaken waarvan de meeste mensen niet zoveel weten. Maar de verhalenverteller schrijft over het leven en daarom schat iedereen met een leven zichzelf instinctief in als een evidente verhalenautoriteit.’

Het lijkt voor lezers de normaalste zaak van de wereld dat een boek hen ter meting, ter weging wordt aangeboden: komt het boek tegemoet aan wat zij in een verhaal zoeken dan wordt het als superieur beoordeeld, maar als het boek hun gevoelige snaar niet voldoende weet te beroeren dan is het gewogen en te licht bevonden. De waarheid wil echter dat lezen een mateloos riskantere onderneming is.

(more…)


05.11.2014 @ 21:25

Een jaar geleden lukte het producent Talent United om de rechten te kopen van het verhaal The Lame Shall Enter First van de door mij bewonderde Amerikaanse schrijver Flannery O’Connor. Na een jaar hard werken is de verfilming een feit. De Verloren Zoon is een 40-minuten film in de serie Duivelse Dilemma’s van HUMAN. En tevens het derde deel van mijn drieluik Fathers & Sons (eerder Drone & Het Offer).

Duivelse Dilemma's: De Verloren Zoon

De Verloren Zoon gaat in première op woensdag 12 november om 20:00u in de Balie in Amsterdam.

Auteur Maria Stahlie leest voor de film een prachtig essay over Flannery O’Connor. Daarnaast gaat Kees Vlaanderen voor de film in gesprek met Hans Achterhuis (filosoof, hoogleraar wijsbegeerte en voormalig Denker des Vaderlands), René Bruijn (voormalig topdeskundige Inspectie Jeugdzorg, voormalig directeur van rijksjustitiële jeugdinrichting Het Lloyd Hotel en al meer dan 20 jaar pleegvader) en Natasha Gerson(schrijfster, publicist).

Meer informatie vind je op de site van de HUMAN. Leuk om je daar te ontmoeten, koop hier vast een kaartje.

In zijn ambitie om een duivelse jongen te redden uit een grauw bestaan, is Simon blind voor het verdriet van zijn eigen zoontje. Komt hij op tijd tot inzicht of volhardt hij in hoogmoed?

“Zoals alleen een diamant een diamant kan snijden, zo kan alleen een verwoestende klap versteende harten splijten.” -Flannery O’Connor

“Nooit ben ik (als mens, als lezer, als schrijver) zo intimiderend de maat genomen als door de onafhankelijke, compromisloze, authentieke, barbaars-komische, scherpzinnige, schokkende, optillende en gewelddadig-liefdevolle verhalen van Flannery O’Connor.” -Maria Stahlie


20.06.2014 @ 15:30

Emmy_Logo

I somehow forgot to mention that The New World was selected as the Dutch entry for this years Emmy’s. And Bianca Krijgsman as the Dutch entry in the category Best Performance of an Actress. Very proud.


20.05.2014 @ 10:03

After the setback we experienced by the violent situation in Kiev, there’s a whirlwind of progress around my new film Into the Blue (working title) about a Dutch air hostess’ encounters with a boy living on (or more precisely: under) the streets of… Bucharest.

The filmfund is enthusiastic about the script and decided (in their infinite wisdom) to support the next step. The script was translated in English and beginning of June I will be on the streets of Bucharest for additional research (accompanied by the talented street photographer Jo Voets, check his pictures of this bizar underworld).

Producer Marc meanwhile is in Cannes talking to our co-producers in Belgium, Germany and Romania. Below you find a link to the moodboard.

moodboard-into-the-blue


<< earlier